Biz Birlikte Güçlüyüz!
Merhabalar ben Ali Osman YILMAZ. Kasım 1983 de Antalya'da doğdum.
İlkokul 5. sınıftayken hafta sonları bir bisiklet atölyesinde, elektronik tamircisinde, uydu montajı işinde, reklam ve tabela işleri yapan bir esnafda, ortaokulda ise hafta sonları ve yaz tatillerinde bir elektronik atölyesinde çalıştım. Aktif olarak 1995 yılından günümüze profesyonel iş kariyerim böyle başladı. Antalya Endüstri Meslek Lisesi'nin elektronik bölümünden başarıyla mezun oldum ve teknisyen unvanını aldım. Elektronik teknisyenliği mesleğinin gelecekteki kariyerim için uygun olmadığını fark ederek bilişim alanında çalışmaya ve kendimi geliştirmeye karar verdim. Lise yıllarımda Antalya'nın en iyi bilişim firmalarından biri olan Bilser Bilgi İşlem Bilişim Şirketi'nde staj yaptım ve bilgisayar teknik destek personeli olarak çalıştım.
Çeşitli internet kafelerde sorumlu ve teknik personel olarak çalıştıktan ve tecrübe kazandıktan sonra Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'nu kazandım ve Endüstriyel Elektronik (Elektronik Teknolojileri) Bölümü'nden mezun olduktan sonra Elektronik teknolojileri teknisyeni unvanını aldım.
Öğrenciliğim sırasında iş hayatım aktif olarak devam etti ve 21 yaşında iken Türkiye'nin en iyi sigorta şirketlerinden biri ve bir devlet kuruluşu olan Başak (Groupama) Sigorta A.Ş.'de Akdeniz bölgesi IT sorumlusu olarak çalıştım.Bu görevimde 90 Özel Acente ve 65 Ziraat Bankası' na Online sigortacılık programı için yerinde teknik destek.Şirket içindeki bigisayar sistemlerinin operatörlüğü.Yedekleme ve VPN Bağlantıları sağlama.IBM AS400 Sistemleri kurulum teknik destek konularında Akdeniz Bölge bilgi işlem sorumlusu olarak görev yaptım.
Tedaş Elektrik Dağıtım Müessesesi Antalya devlet kurumunda diploma mesleğim olan Elektronik Teknolojileri branşımda ilk olarak Yüklenici Firmaların yaptığı işi kontrol teknikeri olarak görev yaptım ancak bu görev vizyonuma uymadığı için bu kurumun Genel müdürü ve Genel müdür yardımcısının özel yönetici asistanlığı görevine terfi ettim.
Kariyerimde her zaman yükselmek ve yüksek teknoloji olduğu, ayrıca bu işte IT alanından uzaklaştığım için Antalya'da Unifree Dutyfree İşletmeleri A.Ş. Havalimanı'nda IT Uzmanı olarak çalışmaya başladım. Network, EAN Etiketleme sistemleri, Beetle-M donanımları, ATU yazılımları, Wincor Nixdorf POS desteği vb. konularda bilgi işlem desteği sağladım.
Kendimi geliştirmek için dünyaca ünlü yazılım geliştiricisi Microsoft un, Microsoft sertifikalı IT profesyonel eğitimlerine katılarak ve 8 ay süren eğitim süreci ve sonrasında 7 sınavları başarıyla geçerek Microsoft Certified IT Professional (Microsoft Sertifikalı Bilişim Uzmanı - MCITP) unvanını aldım.
Unifree Dutyfree'de çalıştığım süre boyunca Wincor Nixdorf (Siemens Nixdorf) POS cihazlarının bakım, onarım ve yazılım desteği alanlarında başarıyla çalıştıktan sonra gelen teklif üzerine Wincor Nixdorf Türkiye A.Ş.'ye geçtim ve Akdeniz Bölgesi IT Müdürü olarak görev yaptım. Almanya merkezli dünyaca ünlü Wincor Nixdorf (Siemens Nixdorf) çalışırken alman disiplinini ve çalışma mentalitesini benimsedim. Bu sürede tüm akdeniz bölgesinde Wincor Nixdorf POS Sistemlerin kullanan işletmelerin (Burger King, Mc Donalds, File, Mediamarkt, Hey Market vb.) 260 mağazanın POS Sistemleri bakım, onarım, destek ve yazılım geliştirme süreçlerini tek başıma dört yıl gibi bir sürede başarıyla yönettim.
Bu görevi yaptıktan sonra Türkiye Cumhuriyeri askerlik görevini yapmak için Ankara Anıtkabir özel bir birliğe seçilerek 15 ay boyunca Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu nun Atatürk'ün mezarının olduğu Anıtkabir Komutanlığı Bilgi işlem sorumlusu olarak atandığım askerlik vazifemi tamamladım.
Askerlik hizmetimi tamamladıkdan sonra Fransız Global bilişim firması Devoteam Integra A.Ş.'de Akdeniz Bölge Sorumlusu ve IT uzmanı olarak çalışmaya başladım. Fransız teknoloji firması Devoteam A.Ş, Denizbank, Coca-Cola, Pepsi, Arti ve Arti, HP Türkiye, Koç Sistem gibi birçok firmaya Akdeniz bölgesi IT temsilcisi olarak IT alanında üst düzey bilişim desteği verdim.
Kariyerimin devamında turizm sektöründe faaliyet gösteren Saturn Palace Resort Hotel'de IT temsilcisi olarak çalışmaya başladım. Bu tesiste turizm tesislerinin yapılarını öğrenme fırsatı buldum ve tesisteki yerel ağ, sunucu yapıları, internet yapısı, kamera sistemleri ve online sistemleri başarıyla yönettikten sonra tesisin TripAdvisor'da Türkiye'de ilk 15'e girmesine, Yeşil Yıldız sertifikası ve ISO 10002 sertifikası almasına katkı sağladım ve kendimi bu alanda geliştirmeye devam ettim.
IT kariyerinin benim için yeterli olmayacağını fark ettim çünkü kariyerimin zirvesine yükselmiştim ve kendimi yazılım alanında geliştirmeye devam ettim. İlk olarak PHP (PDO) yazılım dilini öğrendim ve programlama projelerine başladım. Çünkü bu yazılım dili tüm cihazlarda çalışabiliyordu. Ayrıca bu yazılım dili o dönemde dünyada en popüler sosyal medya uygulaması Facebook tarafından kullanılıyordu. Tüm web sayfalarının temel yazılım geliştirme dili PHP idi. PHP nin yanında Html5, CSS3, Javascript vb. birçok yazılım dilini beraberinde geliştirmeye başladım. 40'tan fazla kurum ve küçük şirket için PHP (PDO) dilinde web siteleri programladım.
Son dönemde Saturn Palace Resort'ta çalışmaya devam ederen turizmalanında ve tesiste aktif olarak kullanılan misafir yönetim sistemi “Guest Portal” yazılımını geliştirdim. Bu süreçte Otelcilik, çeşitli turizm tesisleri işletmeciliği, tecrübeleri konusunda işi öğrendim. Guest Portal projesi sadece otel yönetimi tarafından kullanılan bir intranet yazılımıdır. Çeşitli raporlar, istatistikler kısacası bir otel yönetim yazılımıydı. Bu tesiste 5 yıl boyunca aktif olarak kullanıldı. Bu süre zarfında tesisin web sitesini ve online rezervasyon yazılımını geliştirdim.
Antalya şehri için online turizm portalını (Antalya City Online) geliştirdim ve birkaç yıl aktif olarak yönettim, ancak yeterli yatırımcı bulamadığım ve projeyi finanse edemediğim için projeyi durdurdum. Bu proje günlük 1000+ ziyaretçi istatistiklerine sahip ve aylık minimum 100€ kazanç modeline dayanan başarılı ve gelecek vaad eden bir projeydi. Antalya City online projesi Antalya'ya tatile gelen turistlere Antalya'daki tüm otel ve restoranların sunulacağı bir web portalı olarak rehberlik edecek bir projeydi. Malesef sadece otelde kazanılan maaş ile finanse edilemeyecek kadar büyümüştü bu nedenle projeyi sonlandırdım.
Türkiye'deki turizm tesislerinde internet paylaşımında yaşanan sorunlar nedeniyle bu sorunu çözebilecek bir AYZ Hotspot projesine başladım. Çalıştığım tesiste geliştirdiğim yazılım sayesinde internet şikayetleri %98 oranında azaldı. Hotspot projesini geliştirmeye devam ederek dünyada ilk defa Hotspot üzerinden anket değerlendirme ve yorum alma ve değerlendirme yeteneğini kodladım. İlk geliştirdiğim yapay zeka modeli ile desteklenen bu kabiliyet misafirlerin yaşı, konaklama günü gibi birçok kriteri dikkate alan bir CRM yazılımı olan AYZ Hotspot'u geliştirdim ve işletmenin TripAdvisor-HolidayCheck puanlarını artırmayı sağlayan tamamen otonom bir yazılım geliştirdim.
Geliştirdiğim yazılım birçok işletme tarafından kabul gördü ve büyük bir başarı sağladı. Geliştirdiğim bu yüksek teknoloji yazılım sistemini bir şahıs şirketi kurarak kopyasını satmaya başladım ve geliştirmeye devam ettim. Yazılıma Guest - Intranet kelimelerinin birleşiminden oluşan Guestranet adını verdim. Guestranet misafirler için yerel internet ağı anlamına geliyor. Ticari marka tescilini tamamladım.
Her yıl gelişen bu yazılım için yeni özellikler programladım ve resort otel düzeyindeki müşterilere satış gerçekleştirmeye devam ettim. Fark yaratan özellikler ve yapay zeka davranışları sayesinde yapay zekanın olmadığı o dönemde ilk versiyonunda bile devrim yaratıyor ve turizm profesyonelleri tarafından ayakta alkışlanıyordu. Guestranet projesinden çok iyi satışlar elde ettim ve bu nedenle tam zamanlı üst düzey yönetici olarak çalıştığım Saturn Palace Resort'tan ayrılarak kendi adıma tescilli olan AYZ Bilişim Yazılım şahıs şirketinde kurarak çalışmalarıma devam ettim.
Şirket büyüdükçe personel almaya ve işi büyütmeye devam ettim. Geliştirdiğim projelerde, otel misafirine dokunan ve otel misafirinin dokunduğu yazılım projeleri ile otel misafirinin tatilini kolaylaştıran ve sonuçta tekrar ülkemize tatile gelmesini sağlayan böylece ülkemize daha fazla döviz kazandıran milli yazılımlar geliştirerek ülkemize ve vatandaşlarımıza hizmet etmesini sağlayan projeler geliştirmek olmuştur.
2016 yılından itibaren Hotspot - CRM, Guestranet projesindeki modüllerden sonra mobil uygulama geliştirme konusunda kendimi geliştirdim ve turizm tesislerine özel Apple mobil uygulamalar geliştirmeye başladım. Amacım turizmde Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyi kullanarak insana olan bağımlılığı ve insan hatasını azaltmaktı. Bir sistem olmalıydı ve ekipler değişse bile yeni gelen kişiler hemen adapte olarak hizmetleri aksatmamalıydı.
Bir yandan proje için yazılım geliştirirken diğer yandan otellerin talebi üzerine satış yaptım. Kurduğum şirket çok hızlı büyüdü ve bu alanda rakibim olmadığı için bayi ağı sürekli genişliyordu.
Ben de 2014 yılında kurduğum şahıs şirketini çok yüksek vergi dilimine maruz kalarak çok yüksek vergi ödediğim için 2018 yılında AYZ Bilişim Yazılım Limited Şirketine dönüştürdüm. Bu hem vergi yükünü azaltacak hem de kurumsallaşma anlamında ilerleme kaydedecekti.
Bilişim fuarlarında sürekli stant açtım, ürünü daha fazla müşteriyle tanıştırdım, marka bilinirliği yarattım ve şirketin cirosunu her yıl katlayarak yoluma devam ettim.
Türkiye'nin önde gelen TV kanallarından biri olan NTV'de “Ortak” adlı yatırımcıların katıldığı ve projeleri değerlendirerek yatırım yaptığı bir TV programına katıldım. Bu programın amacı yüksek teknoloji geliştiren girişimcileri seçmek ve onlara yatırım yapmaktı. Bu programda geliştirdiğim Guestranet projesini televizyonda güzel bir sunumla anlattım ve iki yatırımcı ilgilendi. Altı ay süren görüşmelerin ardından gelen yatırım yetersiz olduğu için anlaşma sağlanamadı. Katıldığım NTV-Partner programını linkten izleyebilirsiniz.
Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=_3WC5p0QEe0
Guestranet projesinin gelişimi ve geliştirdiğim teknolojiler sayesinde Akdeniz Üniversitesi Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne araştırmalarıma dayanarak başvurdum ve onların araştırmalarına dayanarak şirketim AYZ Bilişim Yazılım LTD. ŞTİ'yi şirketimle birlikte Teknokent'e proje vererek taşıdım. Böylece uzun vadede teknoloji geliştiren, vergiden muaf ve T.C. Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen 63 metrekarelik bir kampüse sahip, yüksek teknoloji üreten bir teknoloji şirketi haline geldik.
Guestranet projesi sürekli gelişen yüksek teknolojili arge projesi olarak sonucunda T.C. Sanayi Bakanlığı'ndan Yüksek teknolojili ARGE projesi belgesi almıştır. Aktif olarak satışı devam etmektedir. Guestranet projesinde Covid19 ile birçok yeni özellik eklenmiştir. QR kodlu menüler, online restoran sipariş sistemi, tesis yönetim operasyon merkezi, IOS ve Android uygulamaları, maliyet kontrol yazılımı, doküman yönetim sistemi, dijital yemek isimlikleri vb. Bu sistem dünya çapında 650'den fazla tesiste kullanılmaktadır.
Global marka ve dünya çapında şirket olma yolunda Birleşik Krallık - İngiltere de AYZ Software LTD şirketini %100 hisse ile Londra merkezinde kuruldu ve E-Ticaret projelerimizde aktif olarak rol oynamaktadır.
Global marka ve dünya çapında şirket olma yolunda bir diğer adım Avrupanın en güçlü ülkesi dünyanın en güçlü 3. büyük ihracaat devi Almanya'da şirket kurup yatırımcı vizesi ile ürettiğimiz yüksek teknolojili projeleri tüm avrupa ve dünya ülkelerine açmak, ülkemize döviz kazandırmak adına girişimlerde bulundum. Güçlü bir Business plan hazırladım, Plan Bilanz ve 5 yıllık vizyon hazırlayarak, gerekli sermaye ve şirket kuruluş süreçlerini tamamlayarak, yaklaşık 180 gün mesai harcayarak 3 yıllık avrupa ziyaretleri iş toplantıları sonucunda Avrupa yatırımcı vizesi ve yüksek teknoloji üretici yetenekli göçmen kategorisinde IHK Wiesbaden onaylı AYZ Software GmbH şirketini Almanya Hessen Eyaleti başkenti Wiesbaden şehrinde kurdum. Bu zorlu süreci başardım. 2023 yılı itibariyle Almanya Merkezli şirketimiz AYZ Software GmbH nın kurumsal ofisi, şirket aracı ve 10 dan fazla müşterisi ile faal olarak büyümeye devam etmektedir.
Türkiye turizm teknolojilerinde Antalya Teknokent merkezli Talya Bilişim Elektraweb firması sayın Kemal Oral'dan gelen iş ortalıklığı teklifini değerlendirerek AYZ-Elektraweb İş ortaklığı anlaşmasını yaparak Türkiye Turizminde büyük ses getirdik.
Türkiye turizm teknolojilerinde Antalya Teknokent merkezli Kod Yazılım Veboni firması sayın Ahmet Erdal ve İlyas Türkkan dan gelen iş ortalıklığı teklifini değerlendirerek AYZ-Elektraweb İş ortaklığı anlaşmasını yaparak Türkiye Turizminde büyük adımlara imza attık.
Ben Ali Osman Yılmaz anadilim Türkçedir, A2 Almanca, B1 İngilizce. Türkiye'de 25 yılı aşkın mesleki deneyim sahibiyim.
Bilgi teknolojileri alanında üst düzey bilgi birikimine sahibim. Bir şirketi dijitalleştirebilir, web, cep telefonu vb. uygulamalar geliştirebilir, bu uygulamaları piyasaya sürebilir, satabilir, endüstriyel olarak yeniden üretebilir, iş modeli oluşturabilir, şirket yönetebilir ve marka değeri yaratabilirim.
Geldiğimiz noktada Türkiyenin en büyük yazılım şirketleri arasına adını yazdırmış, Global çapta müşterileri olan büyüme potansiyeli açık, sürekli gelişim gösteren, ülkesine ihracaat yaparak katkı sağlayan ender kişilerden biri olarak henüz daha yolun başında olduğumu ve daha çok gelişmeye ihtiyacımın olduğunun farkındayım. Gelmiş gelmiş emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarım, bizi tercih eden ve bizimle çalışan turizm profesyonellerine teşekkür ederim.
Geliştirdiğim yazılımlar ve projeler hakkında detaylı bilgileri aşağıda görebilirsiniz.
AYZ Bilişim Yazılım (AYZ Software Global) Yıllara göre (Resort Hotel, Cafe, Restaurant vb) Müşteri sayıları
Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir.
Saygılarımla.
Linkedin : https://www.linkedin.com/in/aliosmanyilmaz/